Busójárás 2024

Mohács - 2024. február 8 - 13.

A Busójárás 2024. február 8 - 13. között kerül megrendezésre. A mohácsi rendezvény mondaköre régre nyúlik vissza. A szájhagyomány szerint a mocsárvilágba menekült sokácok elégelték meg a török uralmat a szigeten, s egy éjjel úgy határoztak maskarába bújnak, rémisztő álarcokat öltenek és különböző eszközökkel zajt csapva csónakba szállnak, hogy a Dunán átkelve elkergessék a törököket.

Ennek történelmi valóságalapja vajmi kevés, hiteles adat a XVIII. században került feljegyzésre a mohácsi szokásról. Vélhetően ezt a mondát a balkáni eredetű sokácok hozták magukkal, megteremtve ezzel egy máig élő csodálatos hagyományt.

Az viszont bizonyos, hogy ez a mohácsi népszokás mára világhírűvé nőtte ki magát. Évről évre nagy ováció övezi, rengeteg helyről érkeznek az érdeklődők, hogy lássák a kifordított bundába öltözött, fából faragott maszkot öltött alakokat, akik kereplőikkel, láncaikkal elűzik a telet vagy épp jókívánságot visznek a házakba. Ugyanis a régmúltban az volt a szokás, hogy a házakba betérve jókívánságaikat mondták el a lakóknak, segítettek elűzni a telet, melyet a háziak finom falatokkal jutalmaztak.

A mai busójárás egy több napig tartó ünnep, melynek fő eleme a tél koporsójának elégetése. Régen farsang vasárnapjától húshagyó keddig tartott. A busók a Kóló téren találkoznak a Duna vizén csónakokkal átkelt többi busó csoporttal, majd együtt vonulnak fel a főbb utcákon, iszonyú hangoskodás kíséretében. A busókat jankelék kísérik, akiknek feladatuk, hogy távol tartsák a jónépet a maskarásoktól, de csatlakozik a vonuláshoz sokác lányok sokasága is, népviseletbe öltözve, arcukat kendővel leplezve, kik segítenek az álarcban nehezen tájékozódó busóknak a felvonulás során.

Szürkületkor pedig visszatérnek, amikor is kezdetét veszi a főtéri forgatag, ahol a busók meggyújtják a felállított máglyát s e ceremónia jelképesen véget vet a télnek, ettől fogva várhatja a nép a virágzó tavaszt, a bőséges újesztendőt illetve jó termést. A máglya körül vidám hangulat valamint jókedv van, a maskarások táncolnak, mulatoznak az emberekkel. A turisták általában csak a hétvégét töltik Mohácson, ám a mohácsiak hétfőn továbbá kedden is farsangolnak. Ilyenkor újabb téltemető rituálé veszi kezdetét, a főtéren egy másik koporsó elégetésével üdvözlik a tavaszt. Az utcákon nem csak a farsangoló gyermekek vannak, hanem kitelepülők tömkelege kívánja megismertetni a szokást és a vele járó busó eszközöket a kíváncsiskodókkal. Látnivalók sokasága várható.

Magyarország, kiváltképp Mohács város hálás és büszke, amiért annak idején behozták ezt a busó népszokást, amely 2009-ben az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára is felkerült.

Kapcsolódó Youtube videó:

Busójárás 2024 információk

Facebook
Hirdetés
Partner
2010 - 2024 © Minden jog fenntartva!