Savaria Karnevál 2024

Szombathely - 2024. augusztus 22 - 25.

A Savaria Karnevál 2024. augusztus 22 - 25. között kerül megrendezésre. Savaria, a jelenlegi Szombathely város római kori őse, az egyik leghíresebb kereskedelmi útvonalhálózat borostyánút állomása volt. Történelmi jelentőségét korán felismerték, ezért is kapott igen nagy szerepet a rómaiak életében.

Ez a remek fekvésű terület arra ösztönözte a rómaiakat, hogy várost építsenek fel, melyet meg is tettek rengeteg katona és kereskedő letelepedése után. Az alapítást követően a település rendkívül gyors ütemben nőtte ki magát egy igen jelentős területté politikai és vallási tekintetben egyaránt. Császára és lakói nem haboztak gondot fordítani a szépítésére.

S íme, így került középpontba a történelmi colonia, Szombathely, mely már évtizedek óta ad otthont a fent említettek felelevenítésének céljából. Ez a magyar virtussal megspékelt családi esemény Európa szerte ismert. Nincs több ehhez hasonló történelmi tematikájú jelmezes felvonulás az országban. Már a város dekorációja is történelmi múltját kívánja idézni és bemutatni a zászlókkal és egyéb elemekkel. A szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nem csupán egy tógákból, gladiátor erőemberekből álló városnéző séta, hanem egy életre szóló élmény mindenki számára.

Az egyik legnépszerűbb történelmi karnevál sok témát ölel fel, melyeket egy helyszínen, mégis különböző pontokon tekinthetnek meg a látogatók. A felvonulás miatt Szombathelyen számos utcát zárnak le, s míg a szalagon belül a jelmezes résztvevők integetnek, cukrot szórnak, különféle bemutatókat tartanak, addig a szalagon kívül állók kedvükre csodálhatják a fellépőket, s mindeközben bátran kóstolhatnak a felsorakozó árusok kínálatából. Évente néhány nap, amikor a város újra a történelmi borostyánút állomásává válik, bár kissé megújult kínálattal, ám mégis változatlan lelkesedéssel.

A legjobb portékák mustrálásán kívül több szórakozási lehetőség is van a történelmi karnevál Mekkájában. Közismert előadók zenei koncertjei, gyermek programok, bemutatók, gasztro élmények, színház - ahol történelmi pillanatok kerülnek újrajátszásra a gladiátorok között - és további értékes karneváli program között válogathatnak a látogatók. A rendezvény hatalmas tömegeket mozgat meg évről évre. A szervezők Szombathely önkéntesei mellett országszerte mozgósítják az érdeklődő közönséget, s az odaadó munka gyümölcse, hogy egyre sikeresebb lesz. Aki csak teheti, idén se hagyja ki itt az egyedülálló történelmi feszt nyújtotta különleges napokat Magyarország legrégibb városában, Szombathelyen!

Ave Savaria!

Kapcsolódó Youtube videó:

Savaria Karnevál 2024 információk

Facebook
Hirdetés
Partner
2010 - 2024 © Minden jog fenntartva!