Rábaközi Perecfesztivál 2024

Páli - 2024 évi időpont nem ismert!

Az esemény a 200 éves hagyománnyal és magas ismertségi fokkal bíró tájterméknek, tájételnek, a rábaközi perecnek állít emléket, erősíteni kívánja kultuszát, hozzá kíván járulni annak fennmaradásához.

Ez az esemény több éves múltra tekint vissza. A Község Önkormányzata és a szombathelyi székhelyű Régiófókusz Nonprofit Kft. együttműködésében kerül megrendezésre.

Ebben a tájegységben a perecet 40-50 évvel ezelőtt szinte valamennyi településén sütötték, de ma már csupán 2 idősebb asszony foglalkozik elkészítésével vállalkozásszerűen a Rábaköz fővárosában, Csornán.

A nap egyik kiemelkedő eseménye lesz a pereckészítés leglátványosabb elemének néprajzilag hiteles eszközökkel történő bemutatása. Hagyományosan ugyanis a rábaközi perec tésztáját a férfiak a fejsze fokával verték, hogy megfelelő minőségű legyen a főzéshez és a sütéshez. A feszten a néprajzi értékek, a tájtermékek, művészeti csoportok, népi kismesterségek, gasztronómiai különlegességek, szellemi hagyományok mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységből és azon kívülről érkező fesztiválturisták számára.

A rendezvény kapcsán számos helyi műhely fog bemutatkozni. Többek között a bogyoszlói fafaragás, a döri fazekasság, a höveji csipkekészítés, a bősárkányi gyékényfonás, a csornai bőrdíszművesség, a kosárfonás, a mézeskalács készítés mesterei fognak bemutatókat tartani. A Rábaköz hagyományőrző csoportjai közül érkeznek dalkörök, tánccsoportok: Kapuvár, Csorna, Vág, Beled, Kóny, Szil településekről is.

A program színesítésében vesznek részt a helyi iskolák, óvodák művészi ihletettségű tagjai verseikkel, színdarabjaikkal és rajzaikkal, melyeknek bemutatására szintén sor kerül. A Rába és a Hanság ölelésében megtelepülő falvak az elmúlt években az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (Leader) keretében is összefogtak. Ezért egyre inkább esély mutatkozik a tájegység turizmusának felértékelődésére, a helyi turisztikai kínálat összehangolt fejlesztésére. Ebben az önkormányzatok mellett a vendéglátók, szálláshely-szolgáltatók, programszervezők is nagy szerepet vállalnak. A program az ő megszólításukkal ilyen módon a tájegységi turizmus koordinálásával is hozzá tud járulni a közös célok eléréséhez.

A régió és a szomszédos Burgenland területéről a perecfesztre mintegy 3.000-4.000 vendég várható. Folyamatosan várják a gyermekeket a kézműves foglalkozásaikra, perecsütésre, a gasztronómiai bemutatók megtekintésére. A családoknak játékos versenyeket szerveznek, melyek a perechez kapcsolódnak valamilyen formában, de terveznek íjászati lehetőséget is.

A rendezvényen bemutatkozik a Nyugat-Pannon Ökoklaszter is, amely szervezet a régió öko, bio, natútermékek előállítóinak összefogását, a tájételek, tájtermékek promócióját valósítja meg.

Kapcsolódó Youtube videó:

Rábaközi Perecfesztivál 2024 információk

Facebook
Hirdetés
Partner
2010 - 2024 © Minden jog fenntartva!