Miskolci Kocsonyafesztivál 2024

Miskolc - 2024. március 8 - 10.

A Miskolci Kocsonyafesztivál 2024. március 8 - 10. között kerül megrendezésre. Ez az ország egyik legkeresettebb eseménysorozata, mely Miskolc legnépszerűbb gasztro programja is egyben, ami több százezres tömeget vonz évről évre, itthonról és külföldről egyaránt. A rendezvény alapjául egy régi rege szolgál.

Magyarországon gyakran használatos a mondás: „Pislog/remeg, mint miskolci kocsonyában a béka!”. Hogy miféle miskolci békáról és az ő legendájáról is van szó, máris kiderül! Miskolc anno egy kereskedelmi útvonal közbeeső állomása volt. A fuvarosok gyakran álltak meg itt enni, szállást keresni éjszakára. Történt egyszer, hogy egy fuvaros betért a Magyar Huszár nevű fogadóba éjszakára, ahol kocsonyát kért vacsorára. Neki is látott az ínycsiklandó tálnak, s mikor a lé alóli húst szerette volna kóstolni, hát látja, hogy annak szeme van. Szólt is rögvest a kocsmárosné Katinak, aki szintén nagyon meglepődött, hisz egy belefagyott béka nézett szembe velük a kocsonyából. Ez az eset több szereplővel is ismeretes, állítólag országgyűlési képviselőkkel is megesett.

A nagyszabású rendezvénysorozat tehát egy nagy múlttal rendelkező program, mely igazából már hagyománnyá vált az évek során. A mondából eredő béka méltán vált az esemény kabalájává, s a kis mese emlékét a vásárokban található porcelán békás dekoráció is őrzi. A feszt célkitűzése, hogy mind hazai fronton, mind külföldön népszerűsítsék, megismertessék a látogatókkal a város vendégszeretetét, gasztro és kulturális értékeit, valamint, hogy télen is fellendítsék a megyeszékhely turisztikai forgalmát. Sikerességét a rengeteg látogatón kívül a számos elnyert elismerés is bizonyítja. A programsorozat Miskolc főbb helyszínein zajlik, így mindenki arra a színtérre látogathat, ahol a számára legérdekesebb programok várják, amik rendkívül széles palettán mozognak.

A nyitó és záró koncertek mellett folyamatos zenés előadások, gyerekeknek szóló fellépések, kézműves és régiség vásár, közös felvonulás, és természetesen a magyar puding, a kocsonya végeláthatatlan verziói tárulnak majd a látogatók elé. S mindezek nem csupán a színpadon, hanem különböző helyszíneken kelnek életre. Látogassanak el minél többen, szerezzenek közös élményt kicsik és nagyok egyaránt a kabala békával, Brecus Anonymus-szal és élje át bárki a régió híres vendégszeretetét! Ez „több, mint legenda!”

Kapcsolódó Youtube videó:

Miskolci Kocsonyafesztivál 2024 információk

Facebook
Hirdetés
Partner
2010 - 2024 © Minden jog fenntartva!