2021. augusztus 05., csütörtök

Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó 2021 Tiszavasvári

Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó Tiszavasvári 2021
  • Bemutatkozás
  • Program
  • Videó
Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó
Tiszavasvári,
2021. július 31.
A település és kistérsége kulturális értékeinek bemutatása és a gasztronómiai hagyományok ápolása a célunk az egyre népszerűbb fesztivál megszervezésével.
Ezt az eredetileg a helyi kisközösségeknek, civil szervezeteknek és munkahelyi kollektíváknak szervezett, de mára kistérségű hatókörűvé fejlődött szabadtéri nagyrendezvény előtörténetét szeretnénk most Önöknek részletesebben bemutatni.

Intézményünknek mindig is fontos volt a népi kulturális hagyományok feltárása, megőrzése és továbbörökítése. Ehhez szükséges Tiszavasvári és kistérsége népi kulturális értékeinek bemutatása. Konkrétan a népművészeti alkotások közvetítése, széleskörű népszerűsítése, a térség hagyományőrző kisközösségeinek és műhelyeinek bemutatkozási lehetőség biztosítása, és nem utolsó sorban a gasztronómiai hagyományok ápolása.

2004-ben elhatároztuk, hogy a munkahelyi kisközösségek szabadtéri piknikezési kedvét kihasználva, a városi strandon szabadtéri főzőversenyt szervezünk. A majálisi hangulatot kulturális kísérőprogramokkal fokoztuk. 2005. májusában meghirdettük az I. Tiszavasvári Öhönfőző Versenyt. Erre 24 csapat nevezett, a készételeket Benke László mesterszakács zsűrizte és a szabadtéri programok sora - ökörsütés, lovasbemutató, magyar nóta énekesek és néptáncegyüttesek fellépése, „Kézművesek utcácskája” – várta az érdeklődőket. Azóta évente megszervezzük ezt a gasztronómiai- és folklórprogramot. A városból és vonzáskörzetéből egyre több csapat vesz részt a főzőversenyen, számuk a 2004-eshez képest megduplázódott. Regionális felnőtt és gyermek néptánc együttesekkel gazdagodott a fellépők száma, akik produkciójukkal ismét bebizonyították, hogy itt és a környező településeken milyen magas szinten művelik a néptáncot. Az állandó és alkalmi rendezvény-látogatók száma pedig mindig meghaladta a 3.000 főt.

2008-ban a rossz időjárás ellenére is megtartottuk a IV. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozót a kísérőprogramjaikkal együtt (népművészeti kirakodóvásár, lovasfelvonulás, íjászbemutató, stb.). A többszöri esőzések csak késleltetni tudták a néptáncosok bemutatkozásait, Varga Miklós és a Mandala Dalszínház zenés nagyszínpadi produkcióinak megtartását. A résztvevők kitartása és pozitív visszajelzései számunkra is bebizonyította, hogy létjogosultsága van ennek a rendezvénynek településünkön és fesztivál jelleggel megmaradhat a hagyományok útján.

A nap programja tehát három egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből épül fel, hiszen a gasztronómia, a népművészeti bemutató- és kirakodóvásár valamint a színpadi programok egyszerre vannak jelen a rendezvényen, és gyakorlatilag több korosztályhoz szólnak. Nagy érdeklődésre számíthat a marhagulyás látványfőzés, a nép- és iparművészek sátorsora és a kovácsmesterek közös üllő-kalapácsos „zenélése”. Reményeink szerint e folklórelemek felelevenítése a helybeliek és a kistérségből idelátogatók nagy örömére szolgál majd.

A 2009. évi Öhönforgató Verseny és Néptáncfesztiválon az előző évekhez képest rekordnevezésre számítottunk a főzőcsapatok terén, ami be is igazolódott, hiszen 57 csapat jelezte szándékát és vett is részt a versengésben. A zsűri tagjai: Németh János mesterszakács, Páli János a Magyar Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség elnöke és Szoboszlai Gyula mesterszakács hosszas kóstolgatás után hoztak csak döntést. A megyéből érkező és a helyi néptáncegyüttesektől valamint a Hóvirág és Napraforgó asszonykórusoktól színvonalas produkciókat látott a közönség. A Kör – Karéj Néptáncegyüttes és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánccsoportjai nélkülözhetetlen résztvevői a rendezvénynek. A Ferenczy György és a Rackajam zenéje kuriózumként hatott a közönség körében, akárcsak az ICON koncertje A gyerekek sem unatkoztak a nap folyamán, az Óperenciás Bábszínház előadásai és gólyalábasai szórakoztatták őket, a kézműves sátorban Molnárné Balla Gyöngyi tanárnő, Juhász Csilla pedig testfestéssel várta az érdeklődőket. A Közétkeztetési Kht. dolgozói ízletes gulyáslevest és marhapörköltet készítettek szabad térben. A nap folyamán Baranta harcművészeti, Polgári Hagyományőrző Bandérium lovasai és a „Magor Fiai” Íjász Baráti Kör tartottak bemutatót. A korábbiaknál több vásározó (kovács, bőrműves, fafaragó, gyöngyfűző, szövő, fazekas, kádár, kosárfonó stb.) jelentkezett, így szélesebb lett a nép- és iparművészeti mesterségek árukínálata is.

Családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek számára ez a nap kulturált, kellemes kikapcsolódást jelentett, a népi kultúra és hagyományőrzés életben tartására nagy igény van és ezt mi sem mutatja ékesebben, mint az 5-6 ezer fő szórakozni vágyó érdeklődő.
A részletes program funkció fejlesztés alatt áll...

Kérjük, látogasson vissza később!
Facebook
Hirdetések
Kezdőlap   |    Oldaltérkép   |    Önnek szól!   |    Felhasználási feltételek   |    Impresszum   |    Kapcsolat
Hírlevél
Érdeklik az újdonságok?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kategóriák
Közösségi média
Partnereink
Turizmusinfo.hu Kft. © 2021. Minden jog fenntartva.