2021. november 27., szombat

Diófesztivál 2021 Milota

Diófesztivál Milota 2021
  • Bemutatkozás
  • Program
  • Videó
Diófesztivál
Milota,
Az elmúlt évek során már világhírűvé nőtte ki magát, a tavalyi évben több mint 10.000 ember látogatott el a településre, hogy részt vehessen a már rég elfeledett, népi hagyományokat ápoló gasztronómiai rendezvényünkön.
Ez egy olyan gasztronómiai rendezvény, amely az országosan elismert, világhírű termékhez az M10-es milotai dióhoz kötődik. Megtartásához a település központjában kialakított Sportcentrum és szabadidős park kiváló helyet és esztétikus természetes környezetet biztosít. Itt olyan látványkonyhát alakítottunk ki, ahol a dió feldolgozásának teljes vertikumát be tudjuk mutatni, illetve a kialakított kemencékben a dióból készült népi ételek is elkészíthetőek.

A rendezvényre ellátogatók megismerkedhetnek a milotai M-10-es dióból készült ételekkel, azok hagyományos elkészítési módjaival. A Diófesztiválon a jelenlévők szemtanúi lehetnek, hogyan sülnek a kemencében a finomabbnál-finomabb diós sütemények, illetve megismerkedhetnek a zöld dió befőtt elkészítésének hagyományos módjával. A gasztronómiai rendezvény keretein belül megvalósuló főzőverseny alapfeltétele a diós sütemény készítése. A szabadtéri szín biztosítja a rendezvényen elkészített ételek, kulturált elfogyasztását.

A település önkormányzata a fesztiválon elkészített ételek alapanyagát a településen élő termelőktől vásárolja fel, valamint a település lakosságának lehetőséget biztosítunk, hogy saját maga mutathassa be a hagyományos eljárás készült diós ételeket, élelmiszereket.

A település polgármestere 2007. év májusában vehette át azt a gasztronómiai érdemrendet, amelyet a Diófesztivál szervezéséért, annak színvonalas lebonyolításáért, a hagyományok ápolásáért kapott.

Az elmúlt évek sikerein, eredményein felbuzdulva, Önkormányzatunk megvalósította azon tervét, hogy a Diófesztivált az „Esélyegyenlőség éve” jegyében a hátrányos helyzetű rétegekkel is megismertethesse. Ennek érdekében olyan célokat tűztünk ki magunk elé, hogy az idei évben is lehetőséget biztosítunk a fesztiválon való szereplésre a valamilyen fogyatékkal, hátránnyal élő személyek részére a fesztiválon való részvételre, illetve azon szervezetek, alapítványok fellépését, bemutatkozását is biztosítani kívánjuk, akik valamilyen hátránnyal élő emberek megsegítésére szerveződtek.

Milota község önkormányzata által szervezett fesztivál évek óta részt vesz a Szatmári térségben rendezett gasztronómiai rendezvénysorozatban, a Szatmári Fesztivál egyik kísérő rendezvénye. E fesztiválsorozat keretében kerül megrendezésre a Szatmárcsekei cinke főzőverseny, a szilvalekvár főzőverseny, a túristvándi halászlé főzőverseny, a penyigei szenkeparti vásár, valamint a kölcsei túr-party.

Önkormányzatunk a Diófesztivál megrendezésével egy hagyományőrző, minden évben megrendezésre kerülő programot indított el, amely nagy jelentőségű a település valamint az itt élő emberek életében, valamint színvonalas szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az idelátogató vendégek számára.
Milota község igen fontos helyet foglal el az Ukrán határ közelében, s közel fekszik Kelet-Magyarország jelentős turisztikai látnivalóihoz, attrakcióihoz (Tokaj, Sárospatak, Hortobágy, Hajdúszoboszló, Tiszacsécse, valamit Szatmárcseke), valamint a régió turisztikailag is fontos külföldi területeihez (Kárpátok, Ungvár, Erdély stb.). A község idegenforgalmi keresletének vonatkozásában: a község turisztikai jövőképében középtávon fontos cél további belföldi vendégek megnyerése, majd megtartása.
Hosszú távú céljaink között szerepel a nagyrégió küldő országaiból érkező vendégek számának növelése. A dinamikusan fejlődő turizmus eléréséhez szükséges feltételek javítását céloztuk meg akkor, amikor a településen még élő néphagyományt egy gasztronómiai rendezvény megtartásával bővítettük.
A fesztivál ráirányítja a figyelmet egy olyan gyümölcsfajtára, amelynek termesztése jó megélhetést biztosított a szatmári emberek számára.

A rendezvény a gasztronómiai jellegén túlmenően minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít, hiszen kísérő programként megtalálhatóak a gyermekprogramok, kulturális műsorok, néptánc együttesek bemutatója. Önkormányzatunk igen büszke arra, hogy a fesztiválon nem csak magyar, hanem külföldi előadók - akik többnyire Ukrajna, és Románia területéről érkeznek- is bemutatkoznak, megismertetik kultúrájukat a jelenlévő nagy közönséggel. Szintén nagy öröm számunkra, hogy a Nemzetközi Diófesztivál 2004. évben elnyerte az „Észak-alföldi Régió Ajánlásával” címet, amelyet rendezvényünk azóta is büszkén visel.

Településünk, a fesztivál hírnevét öregbítve, évek óta részt vesz olyan gasztronómiai rendezvényeken, ahol megmutathatja, illetve elkészítheti a Milotára jellemző népi ételeket, valamint elkészítésének hagyományos módozatait. Ily módon szerepeltünk nagy sikerrel az elmúlt évek folyamán a „Nyár a Lánchídon” című rendezvénysorozaton, a Kalocsai paprikás ételek fesztiválján, a Bogácsi napokon stb. Önkormányzatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nemzetközi Diófesztivál még sikeresebb, eredményesebb legyen, ezért bővítettük rendezvényünket a grillázstorta bemutatóval, a Mézlovagrend felvonulásával, illetve idén szeretnénk elkészíteni a világ legnagyobb diós gömbjét is.

Rendezvényünkre minden kedves érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk.
A részletes program funkció fejlesztés alatt áll...

Kérjük, látogasson vissza később!
Facebook
Hirdetések
Kezdőlap   |    Oldaltérkép   |    Önnek szól!   |    Felhasználási feltételek   |    Impresszum   |    Kapcsolat
Hírlevél
Érdeklik az újdonságok?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kategóriák
Közösségi média
Partnereink
Turizmusinfo.hu Kft. © 2021. Minden jog fenntartva.