Diófesztivál 2024

Milota - 2024 évi időpont nem ismert!

Ez egy nagyszabású gasztronómiai esemény, amely az országosan elismert, világhírű termékhez, az M10-es milotai dióhoz kötődik. Megtartásához a település központjában kialakított Sportcentrum és szabadidős park kiváló helyet és esztétikus természetes környezetet biztosít.

A helyszínen olyan látványkonyhát alakítottak ki, ahol a dió feldolgozásának teljes vertikumát be lehet mutatni, illetve a kialakított kemencékben a diós népi ételek is elkészíthetőek.

A rendezvényre ellátogatók megismerkedhetnek a milotai M-10-es dióból készült ételekkel, azok hagyományos elkészítési módjaival. A diófeszten a jelenlévők szemtanúi lehetnek, hogyan sülnek a kemencében a finomabbnál-finomabb diós sütemények, illetve megismerkedhetnek a zöld dió befőtt elkészítésének hagyományos módjával. A gasztronómiai rendezvény keretein belül megvalósuló főzőverseny alapfeltétele a diós sütemény készítése. A szabadtéri szín biztosítja a rendezvényen elkészített ételek, kulturált elfogyasztását.

A település önkormányzata a fesztiválon elkészített ételek alapanyagát a településen élő termelőktől vásárolja fel, valamint a település lakosságának lehetőséget biztosítunk, hogy saját maga mutathassa be a hagyományos eljárás készült diós ételeket, élelmiszereket.

A település polgármestere 2007. év májusában vehette át azt a gasztronómiai érdemrendet, amelyet a Diófesztivál szervezéséért, annak színvonalas lebonyolításáért, a hagyományok ápolásáért kapott.

Az elmúlt évek sikerein, eredményein felbuzdulva, Önkormányzatunk megvalósította azon tervét, hogy a Diófesztivált az „Esélyegyenlőség éve” jegyében a hátrányos helyzetű rétegekkel is megismertethesse. Ennek érdekében célokat tűztünk ki magunk elé, hogy lehetőséget biztosítunk a fesztiválon való szereplésre a valamilyen fogyatékkal, hátránnyal élő személyek részére a fesztiválon való részvételre, illetve azon szervezetek, alapítványok fellépését, bemutatkozását is biztosítani kívánjuk, akik valamilyen hátránnyal élő emberek megsegítésére szerveződtek.

Milota község önkormányzata által szervezett fesztivál évek óta részt vesz a Szatmári térségben rendezett gasztronómiai rendezvénysorozatban, a Szatmári Fesztivál egyik kísérő rendezvénye. E fesztiválsorozat keretében kerül megrendezésre a Szatmárcsekei cinke főzőverseny, a szilvalekvár főzőverseny, a túristvándi halászlé főzőverseny, a penyigei szenkeparti vásár, valamint a kölcsei túr-party.

Önkormányzatunk a Diófesztivál megrendezésével egy hagyományőrző, minden évben megrendezésre kerülő programot indított el, amely nagy jelentőségű a település és az itt élő emberek életében, valamint színvonalas szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt az idelátogató vendégek számára.

Milota község igen fontos helyet foglal el az Ukrán határ közelében, s közel fekszik Kelet-Magyarország jelentős turisztikai látnivalóihoz, attrakcióihoz (Tokaj, Sárospatak, Hortobágy, Hajdúszoboszló, Tiszacsécse, valamit Szatmárcseke), valamint a régió turisztikailag is fontos külföldi területeihez (Kárpátok, Ungvár, Erdély stb.). A község idegenforgalmi keresletének vonatkozásában: a község turisztikai jövőképében középtávon fontos cél további belföldi vendégek megnyerése, majd megtartása.

Hosszú távú céljaink között szerepel a nagyrégió küldő országaiból érkező vendégek számának növelése. A dinamikusan fejlődő turizmus eléréséhez szükséges feltételek javítását céloztuk meg akkor, amikor a településen még élő néphagyományt egy gasztronómiai rendezvény megtartásával bővítettük. A fesztivál ráirányítja a figyelmet egy olyan gyümölcsfajtára, amelynek termesztése jó megélhetést biztosított a szatmári emberek számára.

A rendezvény a gasztronómiai jellegén túlmenően minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít, hiszen kísérő programként megtalálhatóak a gyermekprogramok, kulturális műsorok, néptánc együttesek bemutatója. Önkormányzatunk igen büszke arra, hogy a fesztiválon nem csak magyar, hanem külföldi előadók - akik többnyire Ukrajna, és Románia területéről érkeznek- is bemutatkoznak, megismertetik kultúrájukat a jelenlévő nagy közönséggel. Szintén nagy öröm számunkra, hogy a Nemzetközi Diófesztivál 2004. évben elnyerte az „Észak-alföldi Régió Ajánlásával” címet, amelyet rendezvényünk azóta is büszkén visel.

Településünk, a fesztivál hírnevét öregbítve, évek óta részt vesz olyan gasztronómiai rendezvényeken, ahol megmutathatja, illetve elkészítheti a Milotára jellemző népi ételeket, valamint elkészítésének hagyományos módozatait. Ily módon szerepeltünk nagy sikerrel az elmúlt évek folyamán a „Nyár a Lánchídon” című rendezvénysorozaton, a Kalocsai paprikás ételek fesztiválján, a Bogácsi napokon stb. Önkormányzatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nemzetközi Diófesztivál még sikeresebb, eredményesebb legyen, ezért bővítettük rendezvényünket a grillázstorta bemutatóval, a Mézlovagrend felvonulásával, illetve idén szeretnénk elkészíteni a világ legnagyobb diós gömbjét is.

Rendezvényünkre minden kedves érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk.

Kapcsolódó Youtube videó:

Diófesztivál 2024 információk

Facebook
Hirdetés
Partner
2010 - 2024 © Minden jog fenntartva!