Disznótoros Nap 2023

Disznótoros Nap 2023 Gádoros

Gádoros - 2023 évi időpont nem ismert!

Nagy hagyománynak örvend a Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület, és Nagyközség Önkormányzata által megrendezésre kerülő böllérnap.

4 fős csapatok mutatják meg tudásukat, ügyességüket és disznótoros hagyományaikat a rendezvényre ellátogatóknak, valamint a zsűrinek. Az eseményre már az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők. Nem csak disznótoros, hanem népviseleti, és egyéb térségi jellegzetességekkel, hagyományokkal készülnek a versenyzők.

A település lakosai korra, nemre tekintet nélkül aktívan kiveszik a részüket e rendezvény programjaiból. Sütemények és helyi gasztro kincsek várják a látogatókat és a versenyzőket egyaránt.

Az esemény reggel 6 órakor kezdődik, illetve a híres gádorosi körmös pálinka elfogyasztásával. A verseny menete a hagyományos falusi disznótor összes munkafázisának bemutatását takarja. A böllércsapatok – hasítás után fél-fél – sertést dolgoznak fel. Minden csapatnak kötelezően készítendő (hurka, kolbász) és szabadon választott terméket szükséges készíteni, és a feldolgozással, asztalterítéssel 13:00 órára végezni kell.

A zsűri minden munkafolyamatot értékel és pontoz a feldolgozáskor, a sertés leszúrásától, előkészítésétől kezdve a szakszerű felbontáson és alapanyag-kezelésen át, a higiéniai szabályok betartása mellett egészen az elkészített termékek tálalásáig. A népi, nemzeti jelleg, a hagyományok bemutatása kiemelt szempont.

A szervezők a nap folyamán mind a csapatok, mind a látogatók számára étkezési lehetőséget biztosítanak. Lehetőség van továbbá falusi sütemények bemutatójára, kóstolására, valamint borkóstolóra is.

Disznótoros Nap 2023 információk:

Weblap: -
E-mail: -

Kapcsolódó Youtube videó:

Facebook
Hirdetés
Partner