Vince-napi vesszővágás 2025

Ópusztaszer - 2025 évi időpont nem ismert!

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezik Szent Vince, a szőlészek, borászok védőszentjének ünnepét. Ez a nagy múltú esemény minden évben az első nagyszabású rendezvénye az emlékparknak.

A népi hagyomány úgy tartja, hogy Vince napja mutatja meg a termelőknek, milyen szőlőtermésre számíthatnak. A hagyomány tájegységenként változó módon segít a jövendölésben. A legismertebb jövendölési forma az időjárás alapján történő következtetés, miszerint „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” - vagyis ha enyhül az idő, olvad a hó ezen a napon, akkor jónak ígérkezik a termés.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark helyszínén a „Vincevessző” levágásával jövendölnek a Szent Vince Borrend tagjai. Ennek során egy vesszőt metszenek le a szőlőtőről, és ha a vesszőn lévő rügyek épek, arra lehet következtetni, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlőtő, nem fagyott el. A levágott vesszőt aztán vízbe teszik. A vesszőn megjelenő hajtások további információkat nyújthatnak a hozzáértő szemnek a szőlőtőkék állapotával kapcsolatban.

A Szent Vince Borrend nemcsak jövendöl a várható szőlőterméssel kapcsolatban. A rendezvény programja szerint borrendtag-avatás, forralt bor, tea, valamint élő népzenével kísért borbemutató várja a látogatókat.

Mindamellett, hogy a település ma már nem része az ország borvidékeinek, itt volt megtalálható a középkori Alföld egyik legnagyobb borospincéje, ami szerint komoly szőlőtermesztés folyhatott a területen a középkorban.

Kapcsolódó Youtube videó:

Vince-napi vesszővágás 2025 információk

Facebook
Hirdetés
Partner
2010 - 2024 © Minden jog fenntartva!