-
Bemutatkozás
-
Program
-
Videó
Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Nap
Gádoros,
Nagy hagyománynak örvend a Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület, és Nagyközség Önkormányzata által megrendezésre kerülő böllérnap.
4 fős csapatok mutatják meg tudásukat, ügyességüket és disznótoros hagyományaikat a rendezvényre ellátogatóknak, valamint a zsűrinek. Az eseményre már az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők. Nem csak disznótoros, hanem népviseleti, és egyéb térségi jellegzetességekkel, hagyományokkal készülnek a versenyzők.
A település lakosai korra, nemre tekintet nélkül aktívan kiveszik a részüket e rendezvény programjaiból. Sütemények, helyi gasztronómiai kincsek várják a látogatókat és a versenyzőket egyaránt.
A rendezvény reggel 6 órakor kezdődik a csapatok felvonulásával, valamint a híres gádorosi körmös pálinka elfogyasztásával. A verseny menete a hagyományos falusi disznótor összes munkafázisának bemutatását takarja. A csapatok – hasítás után fél-fél – sertést dolgoznak fel. Minden csapatnak kötelezően készítendő (hurka, kolbász) és szabadon választott terméket kell készíteni, és a feldolgozással, asztalterítéssel 13:00 órára végezni kell.
A zsűri minden munkafolyamatot értékel és pontoz a feldolgozáskor, a sertés leszúrásától, előkészítésétől kezdve a szakszerű felbontáson és alapanyag-kezelésen át, a higiéniai szabályok betartása mellett egészen az elkészített termékek tálalásáig. A népi, nemzeti jelleg, a hagyományok bemutatása kiemelt szempont.
A zsűri elnöki tisztjét az elmúlt években Benke László olimpiai bajnok mesterszakács töltötte be.
A szervezők a nap folyamán mind a csapatok, mind a látogatók számára étkezési lehetőséget biztosítanak. Lehetőség van továbbá hagyományos falusi sütemények bemutatójára, kóstolására, valamint borkóstolóra is.
A település lakosai korra, nemre tekintet nélkül aktívan kiveszik a részüket e rendezvény programjaiból. Sütemények, helyi gasztronómiai kincsek várják a látogatókat és a versenyzőket egyaránt.
A rendezvény reggel 6 órakor kezdődik a csapatok felvonulásával, valamint a híres gádorosi körmös pálinka elfogyasztásával. A verseny menete a hagyományos falusi disznótor összes munkafázisának bemutatását takarja. A csapatok – hasítás után fél-fél – sertést dolgoznak fel. Minden csapatnak kötelezően készítendő (hurka, kolbász) és szabadon választott terméket kell készíteni, és a feldolgozással, asztalterítéssel 13:00 órára végezni kell.
A zsűri minden munkafolyamatot értékel és pontoz a feldolgozáskor, a sertés leszúrásától, előkészítésétől kezdve a szakszerű felbontáson és alapanyag-kezelésen át, a higiéniai szabályok betartása mellett egészen az elkészített termékek tálalásáig. A népi, nemzeti jelleg, a hagyományok bemutatása kiemelt szempont.
A zsűri elnöki tisztjét az elmúlt években Benke László olimpiai bajnok mesterszakács töltötte be.
A szervezők a nap folyamán mind a csapatok, mind a látogatók számára étkezési lehetőséget biztosítanak. Lehetőség van továbbá hagyományos falusi sütemények bemutatójára, kóstolására, valamint borkóstolóra is.
A részletes program funkció fejlesztés alatt áll...
Kérjük, látogasson vissza később!
Kérjük, látogasson vissza később!