2019. március 21. csütörtök
Kezdőlap > Fesztivál hírek > 2012-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál sztárvendége John Malkovich
2012-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál sztárvendége John Malkovich
2012. január 02.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén az eddigieknél rövidebb, 11 napos rendezvénysorozattal kerül megrendezésre 2012. március 16. és 26. között, a rendelkezésére álló költségvetés megfeleződése miatt.
Azonban több híres sztárvendéggel találkozhatunk a BTF rendezvényein, többek között John Malkovich, Markus Haselböck, Maxim Vengerov, az Orosz Nemzeti Zenekar és a Royal Filharmonikusok is szórakoztatják a közönséget.

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője elárulta, hogy a 2012-es BTF szenzációját John Malkovich személye adja, aki különös vendégjátékkal készül. John Malkovich kortárs operai projekteken dolgozik már évek óta Martin Haselböck karmesterrel együtt. A bécsi Ronacher Színházban már bemutatott Pokoli Vígjáték (The Infernal Comedy) című darabot hozzák el a Budapesti Tavaszi Fesztiválra.

A fesztiváligazgató elmondta, a darab témája nem könnyű. A darab megtörtént esetet, egy valós személy, Jack Unterweger történetét dolgozza fel, aki ellen a vád sorozatgyilkosság volt. A vádirat szerint 11-ből 9 gyilkosságot rábizonyítottak, életfogytiglani börtönre ítélték. A vádlott az ítélethirdetés utáni napon a cellájában öngyilkos lett. A darabot Michael Sturminger írta és rendezte, Malkovich segítője két szoprán és egy színpadi zenekar lesz. Vitézy Zsófia azt is elmondta, hogy közönségtalálkozót és Malkovich-filmek vetítését is terveznek a művésszel.

Vitézy Zsófia a március 16-i nyitókoncertet említette kiemelten a BTF programjából. A nyitókoncert a Művészetek Palotájában lesz megtartva, és Lajtha László születése 120. évfordulójának szentelik. Lajtha Lászlót a fesztiváligazgató úgy jellemezte, hogy a kommunizmusban is egyenes tartású, meg nem alkuvó, feledhetetlen népzenegyűjtő-zeneszerző volt. A koncerten Kocsár Balázs vezénylésével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játssza többek között a Hortobágy című film részleteit, hozzá illesztve részleteket mutatnak be magából a filmből is. A nyitónapon látható Israel Galván flamenco táncos improvizációs előadása is a Thália Színház színpadán. A fesztiváligazgató kiemelte Mihaela Ursuleasa román zongoraművész előadását is, aki Bartók és Schumann műveit fogja játszani az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a fesztivál keretében.
2012-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál sztárvendége John Malkovich
2012-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál sztárvendége John Malkovich
A fesztivál szervezői egy egész napos eseményt szentelnek Kodály Zoltán, 130 éve született és 45 esztendővel ezelőtt elhunyt magyar zeneszerző emlékének. A rendezvény „Énekel a város” címmel 2012. március 25-én lesz látható-hallható. A rendezvényen énekkarok lépnek fel és énekelnek ismert kórusműveket a város több helyszínén, utcán, plázákban, aluljárókban. Reményeik szerint a járókelőket is bevonják a közös éneklésbe. E különös, éneklős flashmob az 56-osok terén egy közös esti koncerttel zárja a napot. Az est különlegessége a kórusok meglepő elrendezése, ahogy körülölelik a nézőteret. Egyedi akusztikai élményben lesz része a koncertet hallgató közösségnek. Az est fináléjában pedig Gary Burton vibrafonon és Chick Corea zongorán ad koncenrtet.

Händel Herkules című operájának magyarországi bemutatójára is sor kerül, melyet Vashegyi György vezényel. A nagyszebeni színház vendégszereplését is megtekinthetik a látogatók a Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Caragiale komédiája, a Farsang Silviu Purcarete rendezésében kerül színpadra. Bár a Fesztivál idei költségvetése sokkal szerényebb, mégis szerepel a programban az Orosz Nemzeti Zenekar koncertje, fellép Maxim Vengerov, valamint meghallgathatják a fesztiválra látogatók a Royal Filharmonikusok estjét is. A záróhangversenyen Charles Dutoit vezénylése mellett a világhírű londoni zenekar játszik, Baráti Kristóf lesz Beethoven hegedűversenyének szólistája. Dvorák IX. szimfóniája is műsorra kerül.

Vitézy Zsófia a költségkeret csökkentése kapcsán elmondta, a BTF finanszírozása egy háromoldalú szerződésen alapul. A főváros mellett a kulturális kormányzat és a turizmus a finanszírozó. Azt is elmondta, hogy a 2012-es fesztiválra a közgyűlés 150 millió forintot szavazott meg, ami a tavalyi költségkeretnél 7 millió forinttal kevesebb, azonban még nem tudják, mekkora összeggel támogatja a rendezvényt a másik két állami finanszírozó. Hangsúlyozta: „A szerződésekben szereplő összegek ma már nem valósak, még mindig nem tudjuk, végül mekkora csökkentést kell elviselnünk. Így nehéz tervezni egy márciusban megvalósuló fesztivált, amelynek a kifizetéseit áprilisban teljesítenünk kell".
Szóljon hozzá a hírhez!
Ön jelenleg Anoním felhasználó. Kérjük, jelentkezzen be!
Korábbi hozzászólások
az előző oldalra
a lap tetejére a főoldalra
2012-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál sztárvendége John Malkovich
Fesztiválkeresõ
Facebook
Hirdetések
Kezdőlap   |    Oldaltérkép   |    Önnek szól!   |    Felhasználási feltételek   |    Impresszum   |    Kapcsolat
Hírlevél
Érdeklik az újdonságok?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Fő támogatónk:
Kategóriák
További aloldalak
Partnereink
Turizmusinfo.hu Kft. © 2019. Minden jog fenntartva.